بیماری آترواسکلروز

atherosclerosis

بیماری آترواسکلروز نوعی بیماری عروقی است که در آن دیواره شریان در اثر عواملی مثل کلسترول بالا، فشارخون بالا، دیابت و برخی تاثیرات ژنیتیکی آسیب می بیند.

تصلب شرایین یا گرفتگی رگ زمانی اتفاق می افتد که رگ های خونی که اکسیژن و مواد غذایی را از قلب به سایر اندام ها و بافت ها حمل می کنند، ضخیم و سفت می شوند که خطر لخته شدن خون را افزایش دهد و جریان خون را به اندام ها و بافت ها مصدود می کند و در نهایت می تواند منجربه سکته قلبی و مغزی و نارسایی قلبی شود.

علائم آترواسکلروز

آترواسکلروز یک نوع خاص از تصلب شرایین می باشد که زمانی که شریان ها با تجمع پلاک ها چربی مسدود می شوند، گفته می شود. علائم آن شامل درد قفسه سینه، گیجی، مشکل در تنفس و درد اندام ها باشد. با این حال بسیاری از افراد ممکن است در ابتدا علائمی نداشته باشند و ممکن است تا زمانی که شریان شما تقریبا بسته نشد باشد یا دچار حمله قلبی یا سکته نشده باشید علائمی نداشته باشید.

علائم تصلب شرایین در جوانان و بزرگسالان بستگی به این دارد که کدام شریان تحت تأثیر قرار گرفته است.

 

آترواسکلروز در شریان‌های قلبی:

درد قفسه سینه

تپش قلب ناگهانی

خستگی و تنگی نفس

تعریق، حالت تهوع و استفراغ

 

 

تصلب شرایین در شریان‌های منتهی به مغز:

مشکل در صحبت کردن یا تکلم

از دست دادن موقت بینایی در یک چشم

افتادگی عضلات صورت

بی‌حسی یا ضعف ناگهانی در بازوها یا پاها

 

آترواسکلروز در شریان‌های بازوها و پاها:

درد پا هنگام راه رفتن (کلودیکاسیون)

کاهش فشار خون در اندام آسیب‌دیده

 

عوامل خطر آترواسکلروز چیست؟

سخت شدن رگ ها در طول زمان اتفاق می افتد. افزایش سن یک عامل خطر برای آترواسکلروز است. موارد دیگری که ممکن است خطر آترواسکلروز را افزایش دهد عبارتند از:

سابقه خانوادگی بیماری قلبی زودرس

یک رژیم غذایی ناسالم

دیابت

فشار خون بالا

کلسترول بالا

عدم ورزش

چاقی

استعمال دخانیات

عوارض آترواسکلروز چه هستند؟

علائم و نشانه های آترواسکلروز بستگی به این دارد که کدام شریان به دلیل تصلب شرایین باریک شده‌ است مثلا:

بیماری عروق کرونر:

هنگامی که آترواسکلروز شریان های نزدیک به قلب شما را باریک می کند، ممکن است به بیماری عروق کرونر مبتلا شوید که می تواند باعث درد قفسه سینه (آنژین)، حمله قلبی یا نارسایی قلبی شود.

بیماری شریان کاروتید:

هنگامی که آترواسکلروز شریان های نزدیک به مغز را باریک می کند، ممکن است به بیماری شریان کاروتید مبتلا شوید. این می تواند باعث حمله ایسکمیک گذرا (TIA) یا سکته شود.

بیماری شریان محیطی:

هنگامی که آترواسکلروز شریان های بازوها یا پاهای شما را باریک می کند، ممکن است دچار مشکلات جریان خون در بازوها و پاهای خود شوید که بیماری شریان محیطی نامیده می شود. این می تواند شما را نسبت به گرما و سرما کمتر حساس کند و خطر سوختگی یا سرمازدگی را افزایش دهد. به ندرت، کمبود جریان خون در بازوها یا پاها می تواند باعث مرگ بافت (گانگرن) شود.

آنوریسم ها

آترواسکلروزهمچنین می تواند باعث آنوریسم شود، یک عارضه جدی که می تواند در هر نقطه از بدن رخ دهد. اکثر افراد مبتلا به آنوریسم هیچ علامتی ندارند. درد و ضربان در ناحیه آنوریسم ممکن است رخ دهد و یک اورژانس پزشکی است. اگر آنوریسم بترکد، می تواند باعث خونریزی خطرناک در داخل بدن شود.

 

بیماری مزمن کلیوی:

 آترواسکلروز می تواند باعث باریک شدن شریان های منتهی به کلیه ها شود. باریک شدن این شریان ها از رسیدن خون غنی از اکسیژن کافی به کلیه ها جلوگیری می کند. کلیه ها برای کمک به فیلتر کردن مواد زائد و حذف مایعات اضافی به جریان خون کافی نیاز دارند.

جلوگیری

همان تغییرات سبک زندگی سالم که برای درمان آترواسکلروز توصیه می شود نیز به پیشگیری از آن کمک می کند. این تغییرات سبک زندگی می تواند به سالم نگه داشتن رگ ها کمک کند:

ترک سیگار

خوردن غذاهای سالم

ورزش منظم

حفظ وزن سالم

بررسی و حفظ فشار خون سالم

بررسی و حفظ سطح کلسترول و قند خون سالم

این مطلب را به اشتراک بگذارید

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email